Totul despre Anvelopele de Iarna

Anvelope de Iarna, Informatii Generale Anvelope

Folosirea pe scara redusa a anvelopelor de iarna se datoreaza faptului ca multi conducatori auto nu cunosc suficiente detalii despre caracteristicile tehnice si conditiile de utilizare a acestora. Unii dintre soferi considera ca fara aceasta cheltuiala suplimentara pot ignora riscurile suplimentare de accident ce apar iarna. Multe intrebari si putine raspunsuri. Speram ca in continuare multe intrebari ale conducatorilor auto sa primeasca raspunsuri.

1. Care sunt diferentele intre anvelopele de iarna si anvelopele de vara?

In primul rand conducatorul auto trebuie sa inteleaga ca o anvelopa de iarna nu se aseamana cu anvelopa de vara din mai multe puncte de vedere. O anvelopa de iarna are un profil lamelar special pentru a asigura o aderenta marita pentru a asigura o aderenta marita pentru toate tipurile de drum pe timpul iernii (in special pe drumuri acoperite cu in apa, mazga sau noroi, cu zapada sau cu gheata). Amestecul de cauciuc special al unei anvelope de iarna nu se intareste odata cu scaderea temperaturii exterioare sub 7 grade Celsius, ci ramane moale si suplu. In cazul cauciucurilor de vara, atunci cand temperatura coboara, cauciucul se intareste si astfel anveloeple isi pierd in mare parte aderenta. Numarul mare de lamele existent pe profilul unei anvelope de iarna precum si modul de pozitioare a acestora pe calea de rulare permit cresterea aderentei pe suprafetele alunecoase.

2. Mi-am achizitionat lanturi antiderapante. Mai am nevoie de anvelopele de iarna?

Da. Anvelopele de iarna in anotimpul rece sunt obligatorii! Lanturile antiderapante au o intrebuintare limitata, fiind destinate mai ales portiunilor de drum foarte inzapezite. Pe timpul folosirii lanturilor se circula cu viteza mica, consumul de combustibil este crescut, iar utilizarea lor timp mai indelungat are influenta negativa asupra automobilului (sunt afectate planetarele, suspensia si elementele mecanismului de directie). De aceea lanturile trebuie demontate imediat ce automobilul a reusit sa iasa din portiunea inzapezita. Conform legii utilizarea lanturilor antiderapante pe alte suprafete atrage dupa caz sanctiuni pentru deteriorarea carosabilului.

3. Anvelopele de iarna sunt utile doar cand ma deplasez la munte?

Nu doar! Pe timpul sezonului rece, atat la munte cat si la oras, automobilistii se confrunta cu aceleasi conditii climatice si de drum (temperaturi scazute, drumuri acoperite cu zapada, gheata, polei etc). Deci, anvelopele de iarna sunt necesare atat la munte, cat si in localitati, pentru cresterea aderentei si a sigurantei deplasarii pe timp rece.

4. Achizitia unui set de anvelope de iarna inseamna un cost suplimentar?

Nu presupune un cost suplimentar. Costul pe kilometru se pastreaza indiferent ce tip de anvelopa folosim. In plus, prin utilizarea anvelopelor de iarna cateva luni pe an, cele pentru vara sunt pastrate si-si prelungesc astfel durata de utilizare cu intervalul de timp cat s-au aflat in pastrare. Chiar vom avea doua seturi de anvelope si le vom folosi alternative. Durata de folosire a celor doua seturi ar fi deci dubla fata de cea a unui singur set.

0 comments… add one

Leave a Comment

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

97 queries in 0,137546 seconds.