Acasa

Toti stim ca anvelopele sunt facute din cauciuc, celebrul cauciuc extras din arborele de cauciuc. Dar cine a facut descoperirea aceasta celebra a cauciucului? Cum a fost ea pusa in aplicare si cine a produs primul cauciuc de pe piata mondiala? Aceastea sunt niste intrebari al caror raspuns il veti gasi mai jos in articolul istoria cauciucului.

In anul 1744 exploratorul Charles Marie de La Condamine a descoperit in Peru pentru prima oara in istorie Arborele de Cauciuc.

Charles GoodYear descopera din greseala, in anul 1844, vulcanizarea pe care o si breveteaza. Cercetand indeaproape cauciucul produs de arborele de cauciuc, chimistul Charles Greville Williams, obtine 16 ani mai tarziu formula izoprenului care este astazi folosit in industria producatoare de cauciuc sintetic in combinatie cu acidul clorhidric.

Prima productie de cauciuc sintetic (artificial) este facuta de catre firma Bayer din Leverkusen intre anii 1915 si 1918 producand aproximativ 812 tone de cauciuc sintetic anual.

Astazi cauciucul se utilizeaza in proportie de 70% in producerea de anvelope noi pentru masini si se utilizeaza doar in combinatie cu cel sintetic deoarece cauciucul natural se descompune daca ajunge in contact cu razele solare (UV) sau lipide.

Cealalta parte a cauciului, respectiv 30%, este folosita in industria hartiei, latexului, covoarelor. Cu toate ca istoria cauciucului nu este asa stufoasa, istoria anvelopelor cu siguranta este. Inca din 1844 Goodyear a descoperit vulcanizarea si inca in prezent, anvelopele produse de catre compania pe care a ridicat-o este in fruntea tuturor.

76 queries in 4,176672 seconds.